Alt hvad du har brug for at vide om elcykler

Verden er i dag i konstant forandring. Med forandring følger tilpasning, og hvis ikke man tilpasser sig, halter man hurtigt efter. Årsagen er i høj grad teknologien, som på få år har forandret den måde, hele vores verden fungerer på. Biler, elbiler, computere og det seneste nye; smartphones. Vi bliver konstant præsenteret for nye idéer og produkter, som bidrager til at gøre vores hverdag nemmere og mere effektiv.

Der er dog én teknologi, som spreder sig med gevaldig fart over hele verden. En teknologi, som kan være med til at ændre hele vores transportadfærd; nemlig elcyklen (også kendt som e-bike, elektrisk cykel).

Elcyklens historie

Mange mennesker tror at elcyklen er en ny opfindelse, men tværtimod. Allerede tilbage i 1890 begyndte man at eksperimentere med elcykler. På dette tidspunkt oplevede udviklingen af elcyklen mange udfordringer, da både motor og batteri var i for dårlig kvalitet. I mellemtiden blev den benzindrevne motor opfundet, og alt fokus blev rettet mod udvikling og produktion af biler. Det er først i 1990’erne, at de første moderne elcykler kommer på markedet. Priserne på dette tidspunkt er dog stadig utrolig høje, og elcyklens batteri i for dårlig kvalitet.

Gammelsdags elcykler

Den moderne elcykel

Den dag i dag har elcyklen gennemgået en utrolig udvikling. Der er kommet mere og mere fokus på elcyklen som resultat af trafikale problemer og bilers forurening. Elcyklen oplever derfor en stigende popularitet og efterspørgsel. Dette gør, at elcyklen i dag er utrolig langt fremme teknologisk. Batterierne er i dag udstyret med litium-ion batteri celler og i høj kvalitet. Ligeledes er motoren blevet langt bedre, mindre og skjules på de fleste elcykler bagpå, i midten eller foran.


Hvorfor vælger folk en elcykel? 

Når det kommer til valget mellem en elcykel vs andre former for transportmidler, ser vi nogle generelle spørgsmål gå igen:

  • Hvad er den egentlige forskel på en elcykel og en almindelig cykel?

  • Hvad er fordelene ved en elcykel?

  • Er elcykler ikke bare rent snyd?

  • Er en elcykel overhovedet god for miljøet?

Forskellen på en elcykel vs en almindelig cykel

Den egentlige forskel på en elcykel vs en almindelig cykel ligger i batteriet og motoren, som elcykler er udstyret med. Disse kombineret med de motor responsive pedaler giver dig en komfortabel fremdrift, når du træder i pedalerne. Man kan let justere hvor meget hjælp man vil have fra motoren mens man cykler. Dette gør ens cykeltur utrolig fleksibel, og giver mulighed for at tilpasse sine cykelture ens humør. Hvis man ønsker motion, skrues hjælpen på 0, da elcyklen også fungerer som en ganske almindelig cykel med gear. Modsat kan man også få maksimal hjælp ved at skrue niveauet helt op. Denne fleksibilitet gør elcyklen til et godt transportmiddel.

Specifikation af elcykel

Hvad er fordelene ved en elcykel?

Cykling i sig selv er en fantastisk oplevelse. Du får frihed og frisk luft. Samtidig gør du miljøet en stor tjeneste. Mange mennesker oplever dog at motivationen falder som resultat af lange cykelture, blæst, bakket terræn m.m.

En elcykel fjerner alle ulemperne ved almindelige cykling og giver dig motivationen til at cykle ved hjælp af komfortabel motor fremdrift. Bakket terræn føles fladere, og modvind er ikke længere en irritation. Samtidig kan du cykle længere, hurtigere og generelt gøre din daglige transport sjovere og mere effektiv.

Trafik er heller ikke længere noget problem med en elcykel. Slut med at komme for sent til din destination, og slut med den frustration som trafikken medfører.

Er en elcykel ikke bare rent snyd? 

Nogle mennesker er af den overbevisning, at en elcykel er snyd, og skal være forbeholdt den ældre befolkning. Det simple svar er nej. Elcykler er for alle aldersgrupper og køn, og er utrolig brugbar for rigtig mange mennesker. I stedet for at tage bilen eller offentlig transport, giver elcyklen den fornødne motivation til at hoppe på cyklen.

Man skal huske på, at el på en elcykel blot er en mulighed, og ikke noget man altid behøves at bruge. Man kan med andre ord sagtens få motion på cyklen, da den uden motor fungerer som en ganske almindelig cykel med gear. Motoren på cyklen er blot en fleksibel mulighed for at designe ens tur alt efter humør, terræn, vindforhold m.m.

Vi har bl.a. skrevet en artikel om hvor store sundhedsgevinster der egentlig kan være ved en elcykel. Du kan læse mere om motion og sundhed ved en elcykel her:

Artikel: Store sundhedsgevinster ved en elcykel, viser ny undersøgelse

Mand på arbejde på elcykel

Er en elcykel overhovedet god for miljøet?

Om elcykler er gode for miljøet afhænger meget af ens syn på emnet. Hvis folk dropper bilen og andre transportmidler som offentlig transport, vil det påvirke miljøet i en meget positiv grad. Vi vil ikke kun opleve mindre trafik, men også langt mindre forurening. Kritikere har dog pointeret, at hvis elcyklen blot erstatter almindelige cykler, er der ingen gevinst for hverken miljøet eller sundheden i samfundet. Desværre fravælges cyklen oftest til fordel for biler eller offentlig transport på grund af manglende motivation. Elcyklen giver den fleksibilitet og motivation, der skal til for at tage cyklen.

Elcyklen er fremtiden

I en verden hvor forurening er et stigende problem globalt, er det vigtigt at se på hvad man selv kan gøre for at efterlade et grønt fodspor på miljøet. Vi tror på, at grøn transport er nøglen til en grønnere fremtid. Selvom Danmark er et lille land, tror vi på at den danske cykel kultur kan være en inspiration til resten af verden indenfor kort distance transport fra A til B. Der skal selvfølgelig ske drastiske ændringer ift. infrastruktur i mange lande, men gode ting tager tid, og Danmark kan være en inspiration! Vi er overbevidste om at elcyklen er den perfekte løsning til at løse trafikale problemer og få folkesundheden til at stige.

Cykelkultur københavn

Kommentar er lukket